دستگاه های آب شیرین کن موجود در دنیا به خصوص در ایران غالبا به روش اسمر معکوس (reverse osmosis) عمل میکنند. اسمز معکوس (RO) به روشی گفته می شود که آب با فشار از داخل فیلترهای غشایی نیمه تراوا با منافذ بسیار ریز عبور داده میشود و املاح و شوری موجود در آن جدا میشود. در این روش آب ورودی به دستگاه به 2 قسمت تقسیم میشود :
- بخش اول: آب تصفیه شده که پس از عبور از لایه های بسیار متراکم و سوراخ های ریز غشا عبور کرده و به خلوص 98 تا 99.9% میرسد که به آن آب تولید میگویند.
- بخش دوم: آب شورتر میباشد که کلیه املاح و نمک حذف شده در قسمت آب تولیدی به آن اضافه شده و از دستگاه خارج میشود که اصطلاحا به آن پساب دستگاه میگویند. با توجه به نوع ساختار این نوع دستگاه عمدتا نمیتوان بیشتراز 50% از آب ورودی را بصورت تصفیه شده دریافت کرد. البته روشهایی همچون دبل (DABEL) RO و یا تناوب و چینش متفاوت فیلتر های غشایی میتوان به ریکاوری و یا میزان تولید تا 80% نیز رسید. اگر بخواهیم به صورت خلاصه و با ذکر مثال برای شما توضیح دهم مثلا اگر روزانه 10m3 آب با TDS 2000 وارد دستگاه تصفیه آب شود در حالت استاندارد که فشاری به فیلترهای دستگاه وارد نشود روزانه 5n3 آب با خلوص TDS<40 به ما میدهد و 5m3 آب با شوری TDS>3900 به زبان ساده تر آب به دو بخش تصفیه شده و آب شورتر تقسیم میشود که آب تولیدی در مصارف مد نظر اعم از خوراکی، کشاورزی،صنعتی و … استفاده میشود و پساب آن با توجه به میزان شوری آن بایستی دفع گردد.
راه های استفاده از پساب RO
با توجه به اینکه کشور عزیزمان ایران در فلات مرکزی قرار گرفته است و دارای اقلیم کم آب و خشکی هست لذا مدیریت منابع آبی بسیار مهم و تاثیر گذار میباشد در اینجا با توجه به تجارب و مطالعات راهکارهایی برای استفاده از این پساب به شما میدهیم. با توجه به میزان شوری آب پساب یکی از راهکارهای زیر پیشنهاد میگردد. – کشاورزی : با توجه به نوع آب یاری محصولات کشاورزی مختلف که هر محصول سازگاری با چه میزان آب شور دارد و با توجه به TDS پساب میتوان با آن گندم، زیتون، انار و یا یونجه کشت کرد، لذا نظر کارشناسان کشاورزی در این زمینه ارجح میباشد. – شستشو محیط – پرورش ماهی آب شور – حفرچاه جذبی دستگاه های تصفیه آب صنعتی با توجه به میزان شوری و یا TDS آب به 2 بخش تقسیم میگردد. به آب هایی با TD<10’000 و یا ec<17’000 آب چاهی یا (BRAKISH WATER) که اصطلاحا به آنها BW گفته میشود و آبهایی با TDS>10’000 و یا ec>17’000 آب دریا (sea water) که اصطلاحا به آنها SW گفته میشود.
تفاوت دستگاه های تصفیه آب برای آب SW و BW
با توجه به شوری و میزان املاح و نمک بیشتر در آبهای SW نسبت به BW نوع غشاهای نیمه تراوا (فیلتر) این 2 دستگاه با هم متفاوت هستند. دستگاه هایی که با آب BW کار میکنند میزان تصفیه آب و تولید آنها 50 تا 100% بیشتر از آب های SW میباشد و به علت وجود این املاح فشار کاری پمپ ها در دستگاه های SW بسیار بیشتر از دستگاه های BW میباشد همینطور کلیه لوله و اتصالات و پمپ ها به علت خورندگی زیاد آب های SW تماما بایستی استیل 316 لحاظ شود. در اینجا بصورت خلاصه سایر تفاوت های این 2 دستگاه را بیان میکنیم :
چگونه سایز دستگاه تصفیه آب را انتخاب کنم؟
برای خرید و یا تهیه دستگاه تصفیه آب پس از مشخص شدن میزان شوری آب و یا قسمت TDS در آزمایشگاه معتبر میدانیم که بایستی سراغ دستگاه BW برویم یا SW در دستگاه های BW. ما دو سایز فیلتر داریم 4” و 8” فیلترهای BW سایز “4 قادر هستند روزانه 5M3 آب تصویه شده به ما تحویل دهند. مثلا اگر شما روزانه 15M3 آب تصفیه شده نیاز داشته باشید بایستی دستگاهی تهیه کنید که 3 عدد فیلتر”4 داخل آن قرار گیرد. در دستگاه های BW سایز “4 ظرفیت دستگاه ها به صورت 5 متر 5 متر اضافه و یا کسر میگردد. سایز بعدی دستگاه های BW “8 میباشد. فیلترهای “8 BW به طور متوسط روزانه 25M3 آب را میتواند برای ما تصفیه کند پس ظرفیت این سایز دستگاه 25 متر 25 متر اضافه یا کسر میگردد. مثال : چنانچه شخصی روزانه 40M3 آب نیاز داشته باشد کدام دستگاه را بایستی تهیه کند؟ در پاسخ به این سوال میتوان 2 پیشبرد را ارائه کرد :
- دستگاه BW با فیلتر سایز “4 که در آن بایستی از 8 عدد فیلتر استفاده گردد; این فیلتر ها عموما فیلتر ممبران می باشند.
- دستگاه BW با فیلتر سایز “8 که در آن بایستی از 2 عدد فیلتر استفاده شود البته در حالت دوم دستگاه قادر به تولید روزانه 50 متر آب میباشد که با انتخاب آن مشتری میتواند 25% ظرفیت بیشتری را در اختیار داشته باشد و یا مدت زمان کمتری در طول روز از آن استفاده نمایند که میزان استهلاک آن نیز کمتر میشود. البته فیلترها برای آبهای BW سایزهای دیگری هم دارند که در کشور ما کاربر بسیار محدود دارند. در دستگاه ای SW نیز با 2 سایز رایج “4 و”8 برای فیلترها داریم فیلتر های SW سایز “4 قادرهستند روزانه 2 الی 2.5 متر مکعب آب تصفیه شده در اختیار ما قرار دهند و فیلترهای SW سایز “8 روزانه 12 الی 13 متر مکعب آب توانایی تصفیه دارند. پس نحوه انتخاب ظرفیت دستگاه های SW سایز “4 بصورت 2.5 متر 2.5 متر اضافه و کم میشود. مثال : برای اینکه روزانه 5 متر مکعب اب تصفیه شده داشته باشیم بایستی دستگاه SW سایز “4 با 2 عدد فیلتر انتخاب کنیم و دستگاه های SW سایز “8 بصورت 12.5 متر 13.5 متر اضافه و کم میشوند. مثلا برای داشتن 50 متر مکعب آب تصفیه شده با دستگاه SW بایستی دستگاهی با 6 المان انتخاب کنیم.
آشنایی با دستگاه هایی به روش دبل RO (DABEL ro)
این روش عموما برای مصارفی انتخاب میشود که نیاز به آب با TDS نزدیک به صفر و یا آب مقطر دارند. در این روش آب تولیدی از دستگاه اول مجددا وارد یک دستگاه دیگر میشود و برای بار دوم فرایند تصفیه روی آن انجام میشود تا به خلوص نزدیک به 100% برسد البته این نوع دستگاه موارد مصرف دیگری هم دارند به این نحوه که آب پساب دستگاه تصفیه آب ro اول مجددا وارد دستگاه تصفیه دوم میشود تا بتواند نیمی از حجم آب دور ریز شده توسط دستگاه اول را تصفیه کرده و از هدر رفت آب جلوگیری میکند. کارشناسان ما با افتخار و بصورت کاملا رایگان به شما در انتخاب صحیح دستگاه کمک خواهند کرد.