همان طور که می دانید برای به دست آوردن آب شیرین از دستگاه های آب شیرین کن استفاده می شود که در این دستگاه ها از فرآیندها و روش های مختلفی همچون اسمز معکوس، حرارتی (تبخیری)، نانوفیلتراسیون و … استفاده می شود که هر یک از این روش ها، ویژگی ها و قابلیت های مختلفی دارند و بسته به هدف تصفیه و شرایط یکی از این روش ها استفاده می شود. یکی از پرکاربردترین روش ها اسمز معکوس و حرارتی می باشد به همین دلیل اکثر افراد از ما سوالاتی در رابطه با ویژگی ها و تفاوت های این دو روش می پرسند که ما در این مقاله قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم. شما با مطالعه این مقاله با تفاوت آب شیرین کنهای اسمز معکوس وحرارتی ( تبخیری ) آشنا خواهید شد. قبل از هر توضیحی لازم می دانیم یک تعریف کلی از روش اسمز معکوس و حرارتی شرح دهیم تا درک مطالب بعدی در این مقاله برای شما راحت تر باشد.
اسمزمعکوس چیست؟ برای تعریف این روش باید در ابتدا واژه ها را تحلیل کرد. خود اسمز به عنوان یک فرآیند می باشد که در آن آب از طریق یک غشای نیمه تراوا از ناحیه ای با غلظت پایین تر نمک به ناحیه ای با غلظت بالاتر نمک حرکت می کند تا تعادل برقرار شود. حال اسمز معکوس یعنی دقیقا برعکس این عملیات. یعنی تبدیل به آب شیرین وحذف شوری و … . درواقع اسمز معکوس یک فناوری پیشرفته برای تصفیه آب است که از یک غشای نیمه تراوا برای جداسازی نمکها، آلایندهها، و ذرات معلق از آب استفاده میکند. این روش یکی از مؤثرترین و پرکاربردترین روشها برای تولید آب شیرین از آب شور، آب لب شور یا حتی آبهای آلوده به شمار می رود.
روش حرارتی (تبخیری) چیست؟ در این روش همان طور که از نامش پیداست از فرآیند تبخیر برای تصفیه آب استفاده می شود. در این روش، آب شور با استفاده از حرارت به بخار تبدیل شده و پس از سرد شدن، به آب مقطر (شیرین) تبدیل می شود. نمکها و سایر ناخالصیها در طی این فرآیند جدا شده و در آب باقی مانده رسوب می کنند. لازم است بدانید که از این روش ها اکثرا در نیروگاههای بزرگ و مناطقی با دسترسی به انرژی ارزان استفاده می شود.
آب شیرین کن های اسمز معکوس چه تفاوتی با حرارتی (تبخیری) دارند؟
حال که با تعاریف و نحوه عملکرد اسمز معکوس و حرارتی آشنا شدید، در این بخش به تفاوت های اصلی و کلیدی این دو روش می پردازیم. تفاوت ها به شرح زیر می باشد:
فرآیند تصفیه
یکی از مهم ترین تفاوت هایی که بین این دو روش وجود دارد در فرآیند تصفیه می باشد. در روش اسمز معکوس از غشاهای نیمه تراوا برای جداسازی نمک ها، آلودگی ها و مواد معدنی استفاده می شود و فرآیند آن به این شکل می باشد که آب با فشار زیاد از غشا عبور می کند و نمکها و ناخالصیها به صورت پساب دفع می شوند. درواقع این روش بر پایه فیلتر و فشار کار می کند. اما در روش حرارتی، فرآیند تصفیه بر اساس تبخیر و میعان انجام می شود یعنی آب شور حرارت داده می شود تا بخار شود، سپس بخار به آب مقطر تبدیل شده و نمک و ناخالصیها جدا می شوند.
مصرف انرژی
در روش های اسمز معکوس مصرف انرژی کم تر است ولی در روش حرارتی به دلیل نیاز به حرارت برای جوشاندن آب ها، مصرف انرژی بالا است. در روش های اسمز معکوس با توجه به اینکه از پمپ ها برای اعمال فشار استفاده می شود، نیاز به برق است ولی در روش های تبخیری عموماً از سوختهای فسیلی یا انرژی مازاد نیروگاهها استفاده می شود. در حالت کلی مصرف انرژی روش حرارتی (تبخیری) از روش اسمز معکوس بیشتر می باشد. با توجه به اینکه مصرف انرژی در روش های حرارتی زیاد است، اکثرا در کشورها و مناطقی که منابع انرژی ارزان دارند استفاده می شود.
کیفیت آب تولیدی
یکی دیگر از تفاوت های این دو روش، در کیفیت آب تولیدی می باشد. در روش های اسمزمعکوس آبی که به دست می آید دارای خلوص بالا و میزان بسیار کمی نمک می باشد که برای بهبود طعم آب نیاز به افزودن املاح معدنی به آن می باشد. ولی در روش حرارتی (تبخیری) آب به دست آمده به صورت آب مقطر و در خالص ترین حالت می باشد . درواقع آب تولید شده در روش حرارتی فاقد هرگونه املاح معدنی است، که ممکن است برای مصرف انسان نیاز به غنی سازی مجدد داشته باشد.
کاربردها
روش اسمز معکوس که مناسب برای حذف فلزات سنگین، مواد شیمیایی و آلودگیهای میکروبی می باشد، اکثرا در زمینه مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی استفاده می شود. درواقع اسمزمعکوس مناسب برای مناطقی است که دارای منابع محدود انرژی هستند. روش تبخیری یا همان حرارتی که مناسب برای آب های بسیار شور همچون آب دریاها می باشند بیشتر در نیروگاههای بزرگ، کارخانههای صنعتی و پروژههای عظیم استفاده می شوند. درواقع روش تبخیری اغلب در مناطقی استفاده می شوند که در آن جا امکان دسترسی به انرژی ارزان باشد.
هزینه ها
هزینه های اسمزمعکوس نسبت به روش تبخیری کم تر می باشد. در روش اسمزمعکوس هزینه نصب و راه اندازی، هزینه های نگهداری همچون تعویض پمپ ها و غشاها پایین می باشد. ولی در روش تبخیری هزینه های ساخت و راه اندازی و هزینه های نگهداری بالا می باشد.
پایداری و زیست محیطی
از دیگر تفاوت های این دو روش در زمینه های پایداری و زیست محیطی می باشد. در روش اسمزمعکوس با توجه به اینکه مصرف انرژی کم می باشد سبب می شود کربن پایین تری تولید شود. در این نوع روش همچنین پساب حاوی نمکها و آلودگیها می تواند به محیط زیست آسیب برساند. در روش حرارتی (تبخیری) با توجه به اینکه از سوخت های فسیلی استفاده می شود ممکن است باعث تولید گازهای گلخانهای شود.
با توجه به مواردی که در رابطه با تفاوت آب شیرین کنهای اسمز معکوس و حرارتی ( تبخیری ) ذکر شد می توان نتیجه گرفت که استفاده از هر یک از این روش ها با توجه به مقیاس ها و میزان انرژی محیط می باشد. در واقع با خواندن مقاله تفاوت آب شیرین کنهای اسمز معکوس و حرارتی می توان متوجه شد که اسمز معکوس برای مقیاسهای کوچک و مناطقی که انرژی گران است یا منابع محدودی دارند، گزینه بهتری است و روش تبخیری برای پروژههای بزرگ، دسترسی به آب شور زیاد و انرژی ارزان مناسب است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سختی گیر، فیلتر ممبران، ممبران فیلمتک، ممبران ال جی، دستگاه ro، پکیج تصفیه فاضلاب، کولینگ تاور و برج خنک کننده با شماره های ۰۳۱۳۲۷۵۰۱۳۷ و ۰۹۱۲۳۶۶۲۵۷۷ تماس بگیرید.