در سالهای اخیر، استان اصفهان با مشکلات جدی بحران آب مواجه شده است. این بحران میتواند به دلیل عوامل مختلفی از جمله کاهش بارشها، تغییرات اقلیمی، مصرف زیاد آب برای کشاورزی و صنعت، نقص در مدیریت منابع آب، برنامهریزی نامناسب و سیاستهای ناموفق در مورد مدیریت آب و… باشد لذا استفاده از دستگاه تصفیه کننده آب یا آب شیرین کن یکی از کاربردهای مدیریت بحران آب و بهبود طعم ناخوشایند آب است.
اصفهان به عنوان یکی از استانهایی که با مشکلات بحران آب روبهرو است، میتواند با مدیریت منابع آب، اصلاح الگوی مصرف، ترویج فرهنگ صرفهجویی در مصرف آب، استفاده از فناوریهای مدرن در مدیریت و استفاده از آب، اجرای پروژههای توسعه آب، ایجاد تسهیلات برای تحقق پروژههای آبیاری مدیریت شده و… به کنترل و کاهش بحران آب پاسخ دهد.
سخنگوی شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با تایید اینکه زنگ خطر بحران تأمین آب شرب اصفهان به صدا در آمده است، گفت: طی ۶ ماهه امسال، ۶۰۰ لیتر بر ثانیه از منابع آبهای زیرزمینی کاهش یافته، آبدهی چاههای فلمن با ظرفیت ۳.۲ مترمکعب بر ثانیه در شرایط جریان زایندهرود، به صفر رسیده و اکنون تنها منبع تأمین آب شرب اصفهان، آبهای سطحی است.
از حدود شش دهه اخیر افزایش جمعیت و فعالیت های اقتصادی در استان اصفهان موجب افزایش شدید استفاده از منابع آب شده که از دو دهه اخیر نشانه هایی از بحران آب نظیر قطع شدن کامل جریان رودخانه زاینده رود، خشکی تالاب گاوخونی و فرونشست دشت ها از جمله در سطح شهر اصفهان که موجب خسارت به منازل مسکونی و اماکن عمومی و گردشگری شده است.
انتقال آب از جنوب به اصفهان در مسیر اجرا
به گفته مرتضوی یک شرکت توانمند و هشت شرکت پیمانکار هم در این طرح فعالیت دارند و اعتبارات اجرای طرح هم از پشتبیانی بنگاههای اقتصادی استان تأمین میشود و بودجه این پروژه از منابع مالی ملی تأمین نمیشود و در مقابل آن تسهیلاتی به آنان برای بهبود اقتصاد اعطا میشود.
انتقال آب؛ راهکار پرهزینه و دم دستی برای حل بحران آب اصفهان / چرا صنایع از آبهای غیرقابل مصرف استفاده نمیکنند؟
براساس اظهارات استاندار اصفهان، پروژه انتقال آب از سواحل جنوبی کشور به اصفهان آغاز شده و هزینه آن را هم شرکتها و بنگاههای اقتصادی استان پرداخت میکنند؛ بنابراین هنوز این سوال مطرح است که هزار میلیارد تومان اعتبار برای حل مشکلات آبی اصفهان، مصوب سفر استانی رئیس جمهور برای چه برنامهای قرار است هزینه شود.
برخی افزایش بیرویه کشاورزی و صنعت در این مناطق را عامل اصلی کمآبیها میدانند. از سوی دیگر بخشی از مردم برای کسب درآمد چارهای جز کشاورزی ندارند اما با مشکلات بسیاری مواجهاند. کشاورزان اصفهان در طی ماههای گذشته بارها در اعتراض به تخصیص نیافتن حقابه، تجمع اعتراضی برگزار کردهاند و خواهان حل شدن این مشکل از سوی فرمانداری شدهاند.
از آنجایی که بحران آب یک مسئله چندبُعدی است، راهحلهایی که به اصلاح این مشکل کمک کنند، نیازمند همکاری از سطوح مختلف دولت، جامعه و صنعت هستند. به امید اینکه با توجه به اهمیت مسئله، تلاشهای بیشتری برای مدیریت بهتر منابع آب در استان اصفهان و سراسر کشور انجام شود.